1

Téma: Zombík Kuchař

http://bigduck.co/wp-content/uploads/2012/cooker-zombie.jpg

Zombík Kuchař

Jídlo v plechovkách nevydrží věčně (a určitě Vám nebude věčně chutnat) a právě proto je třeba umět si uvařit, chutné a výživné pokrmy i se základních surovin, kteréžto by mohli být i v budoucnu snadno dostupné wink


- umět uvařit rejži, brambory, vejce a fazole tak aby byli poživatelné
- umět udělat hutnou polévku, která zasytí - např. bramboračku, cibulačku, dýňovou.. prostě žádnou vodu z pytlíku wink
- umět upéct chléb či placky - prostě něco, co má pevné složení, dá se to vzít do ruky, namazat atp.
- umět osmažit/upéct maso - ať už kuřecí či psí wink

A nejen umět, ale také to skutečně udělat!


Všechno co uvaříte musíte také sníst - a nezapomeňte nás o tom poctivě informovat - fotografiím se nebráníme wink

Firejs nesnáší daně. Státní metodu demotivace aktivních občanů! Asi se hodím na podporu...

2

Re: Zombík Kuchař

počítá se k pečení chleba i domácí pekárna?

"Marigold sa dycky přisere, kde sa cosi zajímavého rychtuje a všeci vijú, že nepomáhá ani nepřekážá a že na štrece sa šušmat nebude. Něco jako lopušina na psom ocasu."

Yarpen Zigrin

3

Re: Zombík Kuchař

Myslím, že nasypat něco do krabice a po pár hodinách vytáhnout chleba nebude ta správná cesta jak splnit tohoto zombíka wink

Firejs nesnáší daně. Státní metodu demotivace aktivních občanů! Asi se hodím na podporu...

4

Re: Zombík Kuchař

aha... takže se můžu pochlubit bez toho chleba vším... smile

"Marigold sa dycky přisere, kde sa cosi zajímavého rychtuje a všeci vijú, že nepomáhá ani nepřekážá a že na štrece sa šušmat nebude. Něco jako lopušina na psom ocasu."

Yarpen Zigrin

5

Re: Zombík Kuchař

Tak připravit hrnec, ehm, tedy plech a začít:
-> http://www.fler.cz/blog/jak-se-pece-dom … roube-3028

Firejs nesnáší daně. Státní metodu demotivace aktivních občanů! Asi se hodím na podporu...

6 Naposledy upravil: Justy (11.10.2012 16:21:01)

Re: Zombík Kuchař

Firejs napsal:

Tak připravit hrnec, ehm, tedy plech a začít:
-> http://www.fler.cz/blog/jak-se-pece-dom … roube-3028

A kdybys chtěl péct opravdový chleba a ne vaječno-pivní kynutou buchtu, tak se podívej sem.

http://conovehonakopci.cz/?p=105
http://conovehonakopci.cz/?p=3150
http://conovehonakopci.cz/?p=22

FOUR XX MERLINS
CARRY ME TO BERLIN

7

Re: Zombík Kuchař

Až nebudu mrtvá, tak sem přepostuju to, co jsem pala už na brahmínu. Půlka brahmíny si už peče vlastní kváskový chleba. smile

Mistress z brahminy.

8

Re: Zombík Kuchař

A toho psa mám vyfotit už upečeného i postup?

9

Re: Zombík Kuchař

Škoda, že tu na fóru není kamarádka, ta by ty zombíky musela dostat aspoň čtyři:D Anyhoo, myslím, že když se konečně přiměju k tomu, aby přestala "vařit" jako prase, že bych snad i konečně mohla mít prvního zombíka.

Man ska aldrig visa hundar att man är rädd. För då hugger de. (Samma gäller de levande döda.)

10

Re: Zombík Kuchař

Jen do toho wink


Já přikládám recept na úžasnou polívku, kterou občas (a právě teď) vařím smile
- dejte si vařit vodu
- nakrájejte si brambory (nemusí být)
- nakrájejte si mrkve (nemusí být)
- nachystejte si nějaké těstoviny (nemusí být)
- nakrájejte si kousek cibule (nemusí být)
- nachystejte si nějakou sušenou chuť či sůl (nemusí být)
- nachystáte si cokoliv dalšího, co v polévce chcete mít (nemusí být)

Tato polévka má největší výhodu v tom, že jí můžete uvařit i když nemáte většinu ingrediencí big_smile


Nejprve dejte vařit brambory a těstoviny, po chvilce slijte vodu a přidejte mrkvev a nějakou tu chuť v prášku, až to bude skoro hotové dejte do toho tu cibuly... pak podávejte ideálně v talíři a s krajícem opečeného chleba. wink

http://dl.dropbox.com/u/9457690/zombie/ostatni/polevka.jpg

Firejs nesnáší daně. Státní metodu demotivace aktivních občanů! Asi se hodím na podporu...

11

Re: Zombík Kuchař

No ty *píííp*.

Mistress z brahminy.

12

Re: Zombík Kuchař

Síla Krista tě zapudí, síla Krista tě zapudí!!!

Denn die Toten reiten schnell...
Neboť mrtví cválají rychle...
Gottfried August Bürger - Lenora

13

Re: Zombík Kuchař

Tak zarytým masožravcům se asi zamlouvat nebude, ale jinak je to dobrota wink Už jsem měl dva talíře, a třetí si nechám asi na večeři smile

Firejs nesnáší daně. Státní metodu demotivace aktivních občanů! Asi se hodím na podporu...

14

Re: Zombík Kuchař

Ty by sis rozuměl se Sofem. big_smile

FOUR XX MERLINS
CARRY ME TO BERLIN

15

Re: Zombík Kuchař

Zkus upgrade: nakrájej si cibuli, brambory a další zeleninu, opeč je chvilku na másle/oleji, pak zalij vodou, osol, přihoď nudle a uvař do měkka. Chuťově se dostaneš o pár levelů výš, nebudeš potřebovat "chuť v prášku" a ještě se naučíš základ, na kterém se dá pak stavět dál.

Mistress z brahminy.

16

Re: Zombík Kuchař

Zas je v tom málo masa...

Denn die Toten reiten schnell...
Neboť mrtví cválají rychle...
Gottfried August Bürger - Lenora

17

Re: Zombík Kuchař

Maso není nezbytné. big_smile A s předvedenou úpravou bych Firejsovi experimenty s masem ani moc neradila. wink

Mistress z brahminy.

18 Naposledy upravil: Logan Raise (13.10.2012 19:13:42)

Re: Zombík Kuchař

Já ano, třeba by pak fakt přišla ZA...
Zima, vyčerpání, stres, nedostatek jídla... Fakt bych při ZA radši uměl polívku s masem... smile

Denn die Toten reiten schnell...
Neboť mrtví cválají rychle...
Gottfried August Bürger - Lenora

19 Naposledy upravil: Viky (13.10.2012 19:15:42)

Re: Zombík Kuchař

Házet maso do polévky je luxus. Polévku uvaříš z ohlodaných kostí, ze zbytků, z veverek, ne z flákoty masa. Když budeš umět polévku bez masa, tak si ji uvaříš kdykoli (což ovšem navazuje na zombíka botaniky..), kdežto když budeš trvat na masovém vývaru, budeš se muset snažit nejdřív nějaké to maso sehnat.

Mistress z brahminy.

20

Re: Zombík Kuchař

Přeživší, veverky, vysoká... Masa bude habaděj. Jaká teplota musí být, aby se uvařili viry? Že bych žral zombíky, aby viděli, jaké to je!

Denn die Toten reiten schnell...
Neboť mrtví cválají rychle...
Gottfried August Bürger - Lenora

21

Re: Zombík Kuchař

100°C by ti měla stačit. Ale od termostabilních toxinů si nepomůžeš.

Mistress z brahminy.

22

Re: Zombík Kuchař

Jenže přeživších na polívku nebude moc. Budu muset doufat, že se bude jednat o zimomilné viry, co neradi teploučko...

Denn die Toten reiten schnell...
Neboť mrtví cválají rychle...
Gottfried August Bürger - Lenora

23

Re: Zombík Kuchař

Nebojte, maso taktéž umím upéct, usmažit na pánvy ala steak či ugrilovat - to už jsem taktéž dělal mnohokrát smile Nic na tom není.


Viky: Při příští polívce to tedy zkusím nejprve osmažit smile


Vlastně musím pro splnění zombíka natrénovat jen nějaké ty placky, nebo chleba.. tuším, že jednou jsem výraběl placky s ovesných vloček, mouky a vody - jíst se dalo smile

Firejs nesnáší daně. Státní metodu demotivace aktivních občanů! Asi se hodím na podporu...

24

Re: Zombík Kuchař

Prosím o úpravu pravidel. Výsledná jídla musí být poživatelná i lidmi, nejen Firejsem!

Denn die Toten reiten schnell...
Neboť mrtví cválají rychle...
Gottfried August Bürger - Lenora

25

Re: Zombík Kuchař

Zeleninu osmahnout, ne osmažit! Rozdíl to je a významný..


Jak na chleba? Jedině s kváskem! Je to snadné, je to zábavné, je to chutné!

Jak udělat domácí kvásek - kupte chlebovou žitnou mouku nebo ještě lépe celozrnnou žitnou mouku, smíchejte 50 g s vlažnou vodou do konzistence lívancového těsta (tj. hustší než na palačinky, ale pořád tekuté). Zavřete skleničku, nechte na teple 1 den kysat. Přidejte dalších 50 g žitné mouky a další vodu, zavřete na další den. Pak záleží na teple, během léta už třetí den bude kvásek k použití, když je chladněji, ještě jednou přidejte 50 g mouky a vodu a nechte do dalšího dne prokvasit. Hotový kvásek je kyselý, někomu chutná po chlebu.


Pak si rozmyslete, z kolika mouky chcete chleba péct. Takový běžný malý chléb je z  asi 250 g žitné a 250-300 g pšeničné mouky. Kvásek připravený dle výše zmíněného postupu (nebo již hotový, vizte konec) smíchejte s celým množstvím žitné mouky a s trochou vody, aby vzniklo husté lívancové těsto. Nechte do rána prokvasit - zdvojnásobí objem, bude plné bublin, bude kysele vonět. Kousek si odeberte na příště, odhadem lžíci nebo dvě. Ke zbytku kvásku dáte tolik pšeničné mouky (hladká, polohrubá, je to jedno, i z hrubé se dá), kolik chcete mít poměr pšenice-žito (já dělávám 50-50, s mírnou převahou pšenice, tzn, v tomto případě těch 250-300 g), asi decku vody, sůl (nebojte se dát na kilo mouky 1 lžíci) a kmín a vypracujete těsto. Ne úplně tekuté, ne úplně tuhé, mělo by držet tvar, ale přitom se pomalilinku roztékat. Vypracovávejte ho nejméně 5 minut, než z něj bude relativně hladká a hlavně stejnorodá hrouda. Neodbývat. Pomoučete, přikryjte a nech kynout, dokud nezdvojnásobí objem (nebo tak nějak, prostě dokud nenakyne, něco mezi 2-12 hodinama, v létě  a u topení spíš 2-4). Pak ho vyklopte na pomoučený vál/linku a hnětejte, překládejte a smotávejte tak, abyste ho důlkadně propracovali a na konci vám vzniknul hladký bochník bez svárů a prasklin. To zabere tak 10-20 minut práce. Neodbývat. Tenhle bochník dejte kynout do vysypané ošatky nebo cedníku vyloženého pomoučenou utěrkou nebo do jakékoli jiné nádoby, jejíž tvar chleba přijme (dá se dát i do formy na biskupský chlebíček). Nechte kynout ještě tak 2 hodiny, pak si rozpalte troubu na 250°C a víc (v troubě mějte plech a když už bude skoro nažhavená, dejte do ní plechový hrnek s vodou - až bude vyhřáto, bude voda vřít). Vyklepněte bochník z formy na pečicí papír, šoupněte ho na ten rozpálený plech do vyhřáté trouby, zavřete a nechejte péct tak 10-15 minut. Díky vodní páře se kůrka hned nezatáhne a chleba bude moct kynout bez roztrhání. Po těch 10-15 minutách hrnek s vodou vyndejte, snižte teplotu na 180°C a peč, dokud nebude chleba upečený (při poklepání bude znít dutě, i zespoda!). Vytáhněte, posaďte na mřížku, ať z něj může utíkat pára všemi směry, a volitelně ho pomažte osolenou vodou, kůrka bude lesklejší a chutnější. Krájejte ho, až vychladne (ideálně až druhý den), jinak se zdrcne a bude mít na spodní straně tzv. brousek.
A až ho nakrojíte, tak vady chleba jsou rozebrány tady.


Ke kvásku - když už kvásek jednou máte (tzn. 3 dny jste ho vyráběli, pak jste mu dali žitnou mouku, pak jste kousek odebrali a ze zbytku udělali chleba), tak ho nemusíte krmit další 3 dny před dalším pečením. Buď budete péct každý den a pak mu každý den dáte tolik žitné mouky, kolik budete chtít pak na chleba plus něco málo navíc. Nebo budete péct jednou za čas a dáte si mezitím kvásek do ledničky, kde mu stačí nakrmit jednou za týden (u mne to je cca lžíce kvásku a dávám mu zarovnanou lžíci mouky a trošku vody, aby zas vzniklo řidší těsto) a aspoň jednou do měsíce protočit přes chlebovou fázi. Udržujte čistotu, dávejte ho vždy do čistě vymyté sklenice a míchejte ho vždy čistou lžící. Jinak vám hrozí, že si do něj zanesete plísně a zkazí se vám. Nedávno jsem svůj vyhazovala, protože se mi na povrchu tvořila bělavá blanka, která tam rozhodně nemá co dělat.

Mistress z brahminy.